A minap beszéltem egy régi barátommal, akiről büszkén vallom, hogy a tanárom a szakma átfogó ismertében mind a mai napig!

Történt ugyanis, hogy Ő és néhány idősnek nem mondható, de a szakmát tőlem régebben gyakorló partnerünk társaságában leültünk meginni egy kávét!

Kávézgatás közben beszéltünk a piaci irányzatokról, a megrendelők igényeiről és azok megoldásáról mikor én „kis taknyos” felhoztam az okosház megoldásokat!

Jól megdorgáltak a „nagyok” de volt néhány gondolatom, amivel nem tudtak vitába szállni.

Utólag rájöttem, hogy nem jó sorrendben adagoltam nekik a dolgokat ugyanis támadó fellépés támadót szül, és a dorgálásom következményeképpen a következőképpen kezdtem mondandóm:

Az okosházak már nem nektek, vén ……. épülnek!

Amiért most is bocsánatot kérek a sértettektől, de nekem jó poénnak tűnik így a távolból is!

Egyeltalán nem igaz, nem kor, hanem gondolkodásfüggő az okosház és ne sci-fi lebegjen a szemed előtt!

Képzeld el, hogy véded a környezetet ezért mindenből A sok pluszos rendszert használsz!

Hogy ne menjek messze a saját profilunktól nézzünk meg egy hőszivattyú példáján!

Van egy király rendszered mondjuk (ha félted a pénzed) valamilyen kedvezményes villamos szolgáltatói tartifával és nem napelemmel kombinálva!

Az okosház tudja, hogy anya, apa és a gyerekek 7:50-kor elhagyják a házat ezért visszaveszi a fűtést és nem termel plusz melegvizet feleslegesen! De ő tudja azt is, hogy 14:50-kor anya a gyerekekkel haza ér, ezért már 13:50-kor elkezdi visszaemelni a ház belső hőmérsékletét és ellenőrizni a melegvizet!

Számold ki mennyi energiát spórolsz csak ezzel az egy megoldással és van ebből ezer meg ezer dolog az otthonodban!

A töltők, a tv-k, a garázskapu, a laptop, stb…..

Képzeld el, hogy tudja a házad, hogy este 10 óra van, és ha nem nyomsz meg egy kapcsolót sem akkor csak 40%-os fényerősséget kapcsol, arra amerre épp visz az utad és visszafele. Mindegy, hogy az éjféli töltöttkáposztát kívántad meg vagy a mellékhelyiséget látogatnád, ő vigyáz rád!

Aztán itt vannak a közhelyek, mint a redőny automata mozgatása, a távoli kezelések, stb…

Még óriási előnye, hogy 4-5 kapcsoláshoz (amihez 4-5 kapcsoló kellene, de minimum 3 db) az itt 1 kapcsolóval oldódik meg.

Szóval minden, ami jövő lesz, az már kopogtat az ajtódon!

Kérdés, hogy nyitott vagy e, az elkerülhetetlen jövőre, vagy harcolsz ellene ameddig csak bíród szusszal.

Sok okos régi nagy mondja, hogy relékkel minden megoldható és igaza van csak 4-szer annyi vezetéked és 10-szer annyi kötésed lesz, ezzel együtt növekszik a távolról nem javítható hibák listája.

Jut eszembe egy hibát egy kis tanulási hajlandósággal, egy punnyadt szombaton a telefonoddal meg tudsz állapítani, amit elküldhetsz, mondjuk nekünk és mi már tudjuk hogyan tovább!

Összefoglalva: ha gondolkodsz okos ház kiépítésén, én azt javaslom, hogy engedj a csábításnak, mert valószínűleg imádni fogod a megoldásokat amit kínál!

FONTOS: Ezen a piacon is megjelentek a kóklerek szóval ügyelj a bizonyítható múltra!

Nézz bele a jövőbe és élvezd amit ott találsz!

Üdv: MJ