Ahogy szabadidőm engedi azonnal azon gondolkodom, hogyan is lehetnénk jobbak, hogyan tehetnénk többet az emberekért ebben a mostani (és a ne adja Isten jövőbeni) kialakult helyzetben.

Az elhivatottságom (elhívatottságunk) mi sem mutatja jobban, hogy miközben ezt a néhány sort írom a naptár (2020.04.12-ét) Húsvét Vasárnapot mutat.

Ezúttal egy általam nagyra becsült újság (Forbes) írása, és egy hetek óta folyó tárgyalás, egy okosotthon (Fibaro) rendszereket forgalmazó céggel adott okot arra, hogy „tollat” ragadjak.

Miért is hozom szóba ismét az intelligens rendszereket?

A Forbes írása számomra egyértelműen, és nagyon intelligens módon rávilágít arra, hogy a vírus létezése és a média befolyása következtében az emberek egyfajta tudat alatti undorral érnek idegen helyen (több ember által érinthető) eszközökhöz. Gondolok itt liftek gombjaira, lámpakapcsolókra, riasztó tasztatúrákra vagy éppen klímák távirányítójára. Itt jegyezném meg, hogy az írás olvasása közben én is magamra ismertem és igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni, hogy idegen helyen semmilyen eszközhöz ne érjek hozzá közvetlenül.

Sokat törtem a fejem, hogy hogyan lehetne kiküszöbölni ezeket az érintéseket és mindig a saját okos eszközeim jutottak az eszembe. A telefonom, a táblagépem meg minden olyan kütyü, amit mindennap meg kell érintenem. Ezek mostanra közel mindenkinek a rendelkezésre állnak.

A legtöbb okosház rendszerhez egyedi vezetékelésre lenne szükség, ami irdatlan költséget róna bármelyikünk nyakába, ezért kicsit böngésztem a neten (már hetekkel ezelőtt) és a legjobban átgondolt rendszert, a meglévő villanyszerelésekhez a Fibaro kínálta.

Egy gondolat a villanyszerelésről:

A felhasznált anyagok és eszközök kivételével, a villanyszerelési tevékenység közel 20 éve nem ment át lényegi változáson, pedig a fogyasztási szokások és az emberi igények nagyban indokolnák a reformot.

Ebben pontban tudok rákanyarodni írásom lényegére.

A fertőzés veszélye, és az előbbi gondolatom engem arra enged következtetni, hogy az embereknek igenis szükségük lesz az érintésmentes világ adta lehetőségekre!

Ezek a technológiák már most is jelen vannak, gondoljunk csak a fizetésekre:

Az okosórán vagy a telefonon megnyomok egy gombot és már fizetek is szinte akárhol ahol bankkártya terminál van.

Vagy vegyük például a riasztó, kamera rendszereket:

Egy egyszerű kiegészítővel és egy applikációval bárhonnan, ismétlem bárhonnan ahol internet szolgáltatásom van láthatom, hogy ki mikor ment be a hozzám tartozó épületbe és mikor hagyta el azt!

Ha látom a kamerán, hogy elhagyta az épületet, de észreveszem, hogy nincs visszariasztva, hát annyi baj legyen majd beriasztok én BÁRHONNAN!

-Csak egészség legyen meg net a telómon!-

Vagy nézzünk meg egy hozzánk közel állót (VörösvárKlíma):

A klímáink alapból wi-fi vezérléssel ellátottak (még a legolcsóbb is) ezért még mielőtt hazaérnék vagy beérnék az irodába már tudom indítani a hűtőkört!

A lényeg az, hogy mindehhez csak és kizárólag a saját eszközeimhez kellett érnem, semmi közös kacathoz!

A sor még a mi kínálatunkban is igencsak hosszúra nyúlna, gondolok itt az elektromos fűtésekre, fogyasztásmérőkre, csengőkre stb…

Na de itt jön a csavar:

Mindhez külön applikációra van szükségem ha nincs egy rendszer ami egységesítené a sok-sok részegységből álló egészet!

A befejezést mindenkinek a képzeletére bízom.

( Az én elképzelésem: https://real-group.hu/miert-jo-az-okoshaz/ )

Szerintem egyértelmű, hogy ha elmúlik a veszély kicsit megváltozunk mindannyian, de az én meglátásom szerint, lesz bőven pozitív hozama is!

Addig is vigyázzatok magatokra, és egymásra!

Üdv: MJ

Ha érdekelnek további részletek:

https://real-group.hu/helyszini-felmeres-kerese/

https://vorosvarklima.hu/tajekoztato-jellegu-arajanlatkeres/

Ha többet olvasnál tőlünk:

https://real-group.hu/category/hasznos-informaciok/

https://vorosvarklima.hu/blog/